Dachu, teraz wyglada jak ta lala malowana :diabelski_usmiech
Płyta ep-8rda3+pro : jaka karta graficzna, pamięć?
Zwiń
X
-
Płyta ep-8rda3+pro : jaka karta graficzna, pamięć?
Witam.
Jaka karta graficzna obecnie na rynku jest najwydajniejsza i może zostać zamontowana w tej płycie.
Tylko karty AGP ? - obecnie jest: HIGHTECH EXCALIBURE RADEON 9550 Series
Pamięć to tylko DDR ? - obecnie jest: 512MB, lepiej kupić dual 2x1GB czy osobne 3x1GB (bo tyle max obsługuje)
Jaki procesor? - obecnie jest: AMD Sempron 2400+ (1,67GHz)
Można wstawić athlony 64 ? Ze specyfikacji wynika, że nie.
Kod:Specifications Socket Type: Socket A Chipset: NVIDIA nForce2 Ultra 400Gb Chipset South bridge: Raid MCP Processor: AMD Athlon, Athlon XP, Duron, Sempron Max FSB: 200/266/333/400MHz Memory: 3 x DDR SDRAM PC2100/2700/3200 Dual Channel, 3GB max. AGP/VGA Slot: 1 (8x, 4x mode @ 1.5v) PCI Slot: 6 (32-bit) IDE: 2 x E/IDE Ultra DMA/133, 4 drives max. SATA: 2 with nV RAID USB: 8 (4 Rear, 4 Pin Header) USB 2.0 Firewire: 2 ports by header only (cable optional) Network: 1 GbE LAN with Firewall (NV Active Armor) Audio: Realtek ALC850 selectable 2 or 8-CH audio CODEC with SPDIF SPDIF: Yes BIOS: Award/Phoenix BIOS v6.0 Power BIOS: Yes LED Debug: P80P LED Debug Display Size: ATX (305mm x 245mm) Accessories: Round IDE Cable, Floppy Cable, SATA Data/Power Cable, Game Port, I/O Shield, CD Driver/Manual
-
-
procesor: najlepiej poszukaj barton 2500+ mobile - większość robiła powyżej 2300mhz
przy czym nawet najszybszy proc na socket A nie będzie demonem. przy braku funduszy kręć tego semprona. on ma chyba 12,5x133 - atakuj przez podnoszenie fsb, 12,5x166 (czyli ~2,1GHz) masz spore szanse zrobić.
pamięci: dual channel w nf2 nie daje wcale specjalnie dużo, w ogóle to po cichu producent informował na dole prospektów, że dual nie zawsze działał z większymi koścmi (czyli 512mb i więcej). a obsługa 3GB ramu może być również mega problematyczna (np. dadzą się uruchomić na bardzo niskich prędkościach)
ogólnie dla wydajności chipsetu nforce2 ważne było, żeby ram i fsb były taktowane synchronicznie - wszelkie asynchroniczne wybiegi typu fsb:ram 3:4 czy 4:3 dawały natychmiastowy spory spadek wydajności. czyli: jak będziesz miał fsb=166, to ramy dajesz na 166(333Mhz), tylko dociskasz im timingi - w przypadku ddr1 timingi ramu miały dużo większy wpływ na wydajność niż przy ddr2
karta graf: kupując miej na uwadze wydajność swojego zasilacza - może nie uciągnąć nowej grafiki
Komentarz
-
-
K. graf. zwróć uwagę aby nie były okrojona przez zmniejszenie przepływu na szyniewww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Ok. Dzięki chłopaki za odp.
Zastanawiałem się czy nie kupić jakiegoś laptopa do 2k dla wygody. Ale szkoda mi kompa :] . W sumie nic takiego na nim obecnie nie robie. Nawet nie gram. Jakiś film obejrzę, pobawie się corelem, zdjęciami etc, a tak to zwykłe sprawy i internet. Tylko czasami nachodzi mnie chęć pogrania w nowe C&C :szeroki_usmiech. Więc macie rację lepiej darować sobie rozbudowę... Było by to trochę wyrzucenie pieniędzy. Pewnie z 1k, a za to można już kupić nowszą "skrzynkę". Poczekam jak będą po świąteczne wyprzedaże :szeroki_usmiech .
Komentarz
-
-
Za 1K mozna by zrobić takie coś:
Płyta: ASRock M3A790GMH/128M [zinegrowana muzyczna oraz graficzna ATI HD3300] ~300
Procek: AMD Athlon II x2 240 AM3 ~200
Do tego ram DDR3 GoodRAM 2GB za ~160
Zasilacz napewno jakiś Chieftec 450W za 200
No i trzeba by też nowego twardziela na SATA czyli około 150zł za 320GB?
Bude można wziąć od starego podobnie jak CD
Można też dorzucic troche grosza i dobrac jakąs dobra karte graficzną... do tego płytka :
ASRock M3A770DE i naprzykład Athlon x4 620 lub jakiegos Phenoma II x3 / x4
Natomiast za 2K to juz mozna kawal maszyny zbudowac :diabelski_usmiechAdam
Komentarz
-
-
Podepne sie pod temat ale troche inaczej. Poszukuje rozwiazania ktore minimalizuje do minimum zuzycie pradu, ale ma mozliwosc podpiecia dysku SATA przez zasilacz w zestawie zeby ich nie mnozyc nie potrzebnie. Intel Atom jest ok, ale czy jest cos jeszcze podobnego konstrukcyjnie ??
P.S. Dzis macalem pendrive 500GB, takie male badziewie w koszcie zakupu nizszym niz HDD pojemnosc ta sama, zadnych halasow i praktycznie zerowe zuzycie pradu w maszynie, tylko jeszcze szybkosc poprawia i bedzie calkiem fajny bajer.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftP.S. Dzis macalem pendrive 500GB, takie male badziewie w koszcie zakupu nizszym niz HDD pojemnosc ta sama, zadnych halasow i praktycznie zerowe zuzycie pradu w maszynie, tylko jeszcze szybkosc poprawia i bedzie calkiem fajny bajer.
Komentarz
-
-
Jak to ten shit co ja widziałem to współczuje koledze bo się naciał. Niby ma 500GB ale wmiaer zapełniania po około 10 pojawią sie probmey z odczytem plików i ich kasowaniem.
W necie go chyba sprzedaja jako produkt Sony :] tyle że sam producent milczy :]
Dysk Flash SSD o pojemności 60GB i prędkości zapisu jak HDD kosztuje ~500zł... 500GB to chyba nawet kilka tysięc. [sprawdziłem i kosztuje 999 funtów:P]
Zresztą z tego co wiem to dla Pendrivów max to 64GB przy obecnej technologii... A i tak sa ograniczie co do wielkości plików.
[ Dodano: Sob 19 Gru, 09 21:07 ]
Zamieszczone przez MaicroftPodepne sie pod temat ale troche inaczej. Poszukuje rozwiazania ktore minimalizuje do minimum zuzycie pradu, ale ma mozliwosc podpiecia dysku SATA przez zasilacz w zestawie zeby ich nie mnozyc nie potrzebnie. Intel Atom jest ok, ale czy jest cos jeszcze podobnego konstrukcyjnie ??
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Dysk Flash SSD o pojemności 60GB i prędkości zapisu jak HDD kosztuje ~500zł... 500GB to chyba nawet kilka tysięc.
Zresztą z tego co wiem to dla Pendrivów max to 64GB przy obecnej technologii... A i tak sa ograniczei co do wielkości plików
Komentarz
-
-
Maicroft, zamiast atoma, który w wersji jednordzeniowej jest średnio wydajny, może warto pomyśleć o najtańszym celeronie e3200 - na standardowej częstotliwości 2,4ghz zmiecie trzy takie atomy, a do tego da się go ustawić do pracy na jakimś zabawnym napięciu typu 0,9v - tu przykład: http://www.amazon.com/review/R2CUYBB3QNX7XY
sam posiadam takiego celerona i przy obniżonym w stosunku do fabrycznych wartości napięciu chodzi na 3,3GHz (u mnie 1,18v, default to coś koło 1,3v)
myślę, że może wyjść taniej niż atom+dedykowana płyta gł. - pozostaje znaleźć jeszcze jakąś niedrogą płytę, która umożliwia regulacje napięcia w zakresie od ok. 0.8v i masz energooszczędną bazę. co do hdd się nie wypowiem - nie siedzę w temacie energooszczędnych rozwiązań
Komentarz
-
-
Maicroft, nie potrzebujesz aż tylu wentylatorów. Wystarczy właściwie jeden (wyciągający ciepło z budy), a jak masz bardzo gorąco w mieszkaniu to 3 wolnoobrotowe (wpychający, wypychający i na procku). Co do chłodzenia procka to możesz zastosować np. Sythe Ninja 2, znowu albo bez wentylatora, albo wolnoobrotowy. Jeśli chcesz zminimalizować pobór prądu to zacząłbym od zaopatrzenia się w zasilacz odpowiednio mocny do zestawu z wysoką sprawnością. Chcesz skompletować cały sprzęt, czy masz już jakieś komponenty? I do czego ma być używany sprzęt?
Komentarz
-
Komentarz